keskiviikko 30. kesäkuuta 2010

Tehtävä 6 Sähköisen liiketoiminnan tulevaisuus suomalaisissa matkailun, vapaa-ajan ja elämystuotannon yrityksissä

Kilpailutilanteen muuttuminen

Näen tilanteen muuttuneen sähköisen kaupan myötä tuottajien markkinoiksi. Enää eivät välitystoimistot ole hyvien yhteyksiensä kanssa etuasemassa, koska tuottaja saa ihan yhtä hyvät kontaktit netin kautta. Tuottaja päättää mitä välittäjiä se käyttää, jos käyttää lainkaan. Tuottaja voi sanella provisiot ja ehdot. Toisaalta kaikkien johtaja on itse asiakas. Asiakas voi helposti verrata eri tuotteita ja palveluita. Toisaalta yhteiskunnan jatkuva kiire on lisännyt ihmisten tarvetta tehdä asioita nopeammin, joten sähköinen liiketoiminta edesauttaa ja lisää tätä kiirettä. Asiakkaat kyllästyvät jos joutuvat odottamaan tai tekemään varauksia vaikeiden systeemien kautta. Helppous ja yksinkertaisuus on avainsanat tulevaisuudessa ja vielä parempi jos asiakas saa varattua yhdeltä sivustolta kaiken tarvitsemansa oikealla hinnalla ja laadulla.

Kilpailu on myös globaalia ja monet ulkomaiset yritykset tulevat kilpailemaan kotimaisista markkinoista. Tästä on esimerkkejä mm. kokous- ja kongressimatkailussa, jossa isot Suomessa järjestettävät tapahtumat hoidetaan ulkomaisin voimin ja hotellivarausten komissiot menevät ulkomaisiin taskuihin suomalaisista hotelleista. Suomalaiset tahot myös antavat ulkomaisille matkanjärjestäjille edullisempia hintoja kuin suomalaisille välittäjille, koska haluavat kotimaisen asiakkaan varaavan suoraan hotellista. Ulkomaiset välittäjätahot ovat tuomassa uusia potentiaalisia asiakkaita, joten kilpailu ulkomaisten kohteiden kanssa on kovaa. Isot toimijat vaativat myöskin kotimaisilta toimijoilta kovia ehtoja, että heidän hotellejaan tai tuotteitaan välitetään heidän kanavissaan; voi olla vaatimuksia, että hintojen on aina oltava edullisimmat heille kaikkialla tai heidän provisionsa on normaalien provisioiden 5-10 % sijasta 25-30%.

Tulevaisuudessa suomalainen sähköinen liiketoiminta pärjää jos se pyrkii käyttämään yhteisömediaa / vuorovaikutusta asiakkaiden kanssa, kustomoiden tuotteita suoraan asiakkaiden tarpeisiin. Kyse on siis täsmäiskuista, kuten jo Facebookistakin näkee, että jos olet tykännyt jostain tuotteesta, sovellus ehdottaa saman tien sellaisia tuotteita, joista muutkin tästä samaisesta tuotteesta pitäneet, ovat tykänneet.

Asiakkaiden odotusten kasvaminen, kulutus- ja ostotottumusten muuttuminen

Eurooppa on kehittymässä MEK (2006) mukaan palvelumantereeksi. Maailman seitsemän suurinta palvelunviejää ovat USA, Japani, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Italia ja Alankomaat. Tulevaisuudessa hoiva-asiat ja hyvinvointi ovat suuria rahanlähteitä, myös matkailulle. Ihmisten kiinnostus, ikääntyneen väestön määrän kasvaessa, oman terveytensä hoitamiseen kasvaa ja tuo lisämarkkinoita. Vuonna 2020 yli 54-vuotiaat ovat kaikissa maissa suurin ikäryhmä. Lomamatkojen prosentuaalisesti voimakkainta kasvua on odotettavissa Venäjältä, Espanjasta, Ranskasta ja Italiasta.

Asiakkaat tulevat omasta mielestäni entistä enemmän tietoisiksi kulutushaitoista ja ekoystävällisyys nostaa kunnolla päätään. Lisäksi jatkuva kiire tuo vastapoolina slow movement –liikkeen, jossa arvot painavat rauhallisuudessa, kiireettömyydessä, kokemuksellisuudessa, eettisyydessä ja elämyksellisyydessä.

Ikä, sukupuoli ja tulotaso merkitsevät entistä vähemmän ja kohderyhmän tavoittamista juuri heille mielekkäällä tavalla hankaloittaa kulutustottumusten muutos, joka pirstaloi kohderyhmiä entisestään. Vahvasti näkyvä trendi on tulotason ja kulutustottumusten selkeämpi eriytyminen. Kun kulutustottumuksen ja tulotaso eivät ole yhtä, on vaikea suunnitella markkinointia vain hyvätuloisille. Ihmiset eivät siis astu yritysten segmentointilokeroihin, vaan vaativat entistä kattavampia vuorovaikutusmahdollisuuksia ja avoimempaa keskustelua yritysten kanssa itse valitsemiensa mediakanavien kautta. (Salmenkivi & Nyman. 2008, 62-63.)


Uudet liiketoimintamallit

Verkostoituminen ja verkostorakenteet eli uudet liiketoimintamallit ovat tämän päivän kuuma sana. Asiakkaat vaativat aina vain enemmän ja yrityksiltä odotetaan kokonaisvaltaista palvelua ja asiakkaan kanssa keskustelua ja melkein ajatustenkin lukemista. Aikaisemmin oli selkeästi yhteistyökumppanit ja kilpailijat, nyt voidaan lyöttäytyä kilpailijoidenkin kanssa yhteen pestäksemme muut kilpailijat jne.

Vanhat liiketoimintamallit jäävät toiseksi, kun yritykset muodostavat tuote- ja palveluverkostoja ja portaaleja. Näiden avulla saadaan asiakkaat kokonaisvaltaisilla palveluilla jäämään asiakkaiksi. Tulevaisuuden liiketoiminnan ominaispiirteitä ovat globaalit markkinat, kapeiden erikoisosaamisten painopisteet, asiakassuhteiden tärkeys, potentiaalisten kumppaneiden etsintä, avoimuus, kasvu kumppaneiden kautta ja kautta, tiedon jakaminen ja verkostojen merkitys.



Muuttuva markkinointi ja yhteisöllisyys


Yhteisöllisen internetin myötä markkinointia kohtaa suuri muutos. Tuotteiden ja palveluiden oletetaan olevan netissä. Markkinointikommunikaatio muuttuu kaksisuuntaiseksi, jolloin ihmisille tarjotaan tuotteita, joiden suhteen on pohdittu ominaisuuksien sijaan sitä, minkälaisen kokemuksen ne tarjoavat, sekä panostetaan yrityksen löydettävyyteen näkyvyyden sijaan. (Salmenkivi & Nyman. 2008, 293-294.)

Perinteinen markkinointi on ollut tuotevalikoiman rakentamista ja asiakkaiden suostuttelua niiden käyttäjiksi. Yhteisöllisyys netissä vaikuttaa siihen, että nyt asiakkaat pitää saada tuottamaan itselleen ja yritykselle arvokasta sisältöä. Tätä menoa internetistä on tulossa tärkein markkinointimedia, joten on tärkeää ymmärtää mikä tekee tulevaisuuden digitaalisista kanavista, palveluista ja käyttäjäyhteisöistä tärkeitä, kuka niitä hallitsee ja miten näitä kanavia kannattaa lähestyä. (Salmenkivi ym. 2008, 59-60.) Toisaalta kun emme enää osaa kunnolla ennustaa asiakkaiden kulkua, eikö kannattaisi mennä niihin medioihin itse yrityksen, missä asiakkaat ovat? Yhteisöllinen media on toisaalta erittäin haastava, koska sitä ei voi ostaa ja suoramarkkinointia yhteisöissä karsastetaan.

Internetmarkkinoinnissa voidaan erottaa neljä markkinoinnin osa-aluetta Salmenkivi & Nymanin (2008) mukaan:
- näkyvyys omissa kanavissa
- näkyvyys muissa olemassa olevissa kanavissa
- kommunikaatio ja
- mainonta.

Kun ymmärretään se, että internet voi olla markkinointi, viestintä- ja mainontakanava,; myynti- ja jakelutie; palaute-, tiedonhankinta-, rekrytointi- ja kommunikaatiokanava sekä tuotekehitysympäristö, päästään markkinoinnissa eteenpäin.

Yhteisöllinen media tuo markkinoille kovempaa kilpailua ja uusia mahdollisuuksia, mutta ne eivät silti tule syrjäyttämään perinteisiä kivijalkayrityksiä. Nämä toimivat vaan yhdessä tai rinnakkain. Yhteisöllinen media vaikuttaa siihen, että yritysten pitäisi osata rakentaa strategioiden ja kanavien kansio, jossa yhdistetään vanhoja yksisuuntaisia kanavia ja uutta keskusteluun ja osallistumiseen perustuvaa mediaa. (Salmenkivi ym. 2008, 73-75.)

Salmenkiven (2008) mukaan perinteinen markkinointimix on historiaa ja näiden mixin neljän p:n sijasta on keskityttävä kaksisuuntaiseen markkinointiin, ansaintamalliin, kokemukseen ja löydettävyyteen. Asiakkaat on otettava mukaan markkinointiin, käytävä dialogia asiakkaiden kanssa. Jossain tapauksissa yrityksen ovat rakentaneet internetpalveluita, joissa asiakkaat suunnittelevat, tekevät tai parantavat tuotteita . Jos asiakkaat ovat mukana tuotekehityksestä asti, ovat tuotteet todennäköisemmin sitä mitä asiakkaat haluavat.

Markkinointiin osallistamisessa on kuusi muotoa:
- tiedon hankinta ja keskustelujen seuranta
- jatkokampanjojen ja omien mainosten laittaminen internetiin
- viraali eli wom-markkinointi
- jälleenmyyntiohjelmat (affiliate programs)
- yleisön osallistaminen markkinointiviestintään ja
- crowdsourcing eli innovaatio ja tuotekehitys.


Yritysten sähköisen liiketoiminnan osaamisen kasvaminen

Kun kaikki yritykset ovat loppujen lopuksi netissä, millä erottaudut joukosta? Minusta se olisi sähköisen liiketoiminnan kulmakivi, että yrityksesi osaa ”näkyä” netissä. Kuinka näyt/löydyt ja kuinka olet ”parempi” ja halutumpi asiakkaille. Onneksi peruskoulutus on tällä hetkellä sillä mallilla, että tulevat sukupolvet ovat ns. netin heavy-usereita, joten ei tule enää sitä ongelmaa, että nettiä ei haluta käyttää, koska ei osata.

Minusta yritykset eivät ole tarpeeksi hyvin tietoisia erilaisista ilmaisohjelmista ja internetin helpotuksista. Edelleen ajatellaan kaikki niin vaikeaksi ja hankalaksi. Käytetään ohjelmistotaloja rakentamaan sellaisia järjestelmiä, joihin löytyisi jo valmiit hyväksi koetut alustat tai internetin kehittäminen yrityksessä on sellaisten henkilöiden vastuulla, joilla ei ole tietoa uusista trendeistä ja tuulista. Internetiin tulee jatkuvasti ja valtavasti uusia työkaluja. Yritysten tulisi rakentaa järjestelmänsä niin, että ne tukevat kaikkia yrityksen osa-alueita ja järjestelmien rajapinnat ovat avoimia erilaisille uusille mahdollisuuksille, jopa kilpailijoiden kanssa yhteen virittäytymiseen.

Koska vuorovaikutteisuus ja yhteisöllisyys nostavat netin kautta päätään, yritysten tulisi keskittyä ottamaan haltuun sosiaalinen media tällä hetkellä ja pidettävä silmät ja korvat auki muuttuvan ympäristön paineessa.


Lähteet:

MEK. 2006. Matkailu vuonna 2020, faktaa vai fiktiota.

Salmenkivi, S., Nyman, N. 2008. Yhteisöllinen media ja muuttuva markkinointi 2.0. Gummerus Kirjapaino Oy. Jyväskylä.

Tehtävä 5 Asiakkuuden hallinta

Toimiva asiakkuudenhallinta on tärkeä osa yrityksen kokonaisstrategiaa. Asiakkuudenhallinta on myös osa yrityksen tietohallintostrategiaa, sillä asiakkuudenhallintaa voidaan johtaa asiakkuudenhallinta-, eli CRM (Customer Relationship Management) -järjestelmän avulla. CRM -järjestelmä on osa yrityksen sovellusarkkitehtuuria ja se tukee yrityksen strategista asiakasprosessia keräämällä asiakastietoja ja toimimalla päätöksenteon tukena. Kattavan CRM -ratkaisun rakenne pitääkin sisällään kaksi osa-aluetta: operatiivinen CRM ja analyyttinen CRM.
















www.tieke.fi  Kattavan CRM-ratkaisun rakenne. (Mukailtu Oraclen mallista)

Operatiivinen CRM tarkoittaa kaikkia päivittäisessä asiakastoiminnassa tarvittavia toimintoja.CRM:lla hoidetaan tilausten käsittelyt, laskutukset ja reskontra. Sen avulla hallitaan myös yhtenäiset asiakastiedot, kuten dokumentit. Se toimii asiakasrajapinnassa ja sitä käyttävät markkinointi, myynti, asiakaspalvelu sekä huolto ja ylläpito.

Analyyttinen CRM käyttää operatiivisten CRM:n luomaa asiakastietovarastoa. Se tuottaa ja esittää tärkeät asiakastiedot suunnittelua ja päätöksentekoa varten ja sen avulla tunnistetaan asiakkaat, nähdään asiakassegmentit ja voidaan personoida eri tuotteita ja palveluja. Sillä myös kartoitetaan asiakaskannattavuutta, löydetään tärkeimmät asiakkaat ja seurataan asiakkaiden asiakasuskollisuutta. Analyyttisen CRM:n tuottamien tietojen avulla, tuote- ja palvelukonsepteja voidaan kehittää ja asiakkuudenhallintaa viedä asiakaslähtöisempään suuntaan (Papinniemi, J. 2004).

Useat verkkokauppiaat seuraavat vain sivustojensa kävijämääriä siten, että heillä ei ole hajuakaan kuka kävijöistä osti jotain tai miksi asiakas poistui sivustolta tehtyään jotain? Näitä tietoja yritys tarvitsee. Kuluttajatrendit ovat Yeoman (2008) mukaan tulevaisuudessa terveys, turvallisuus, demografia, imago ja brändi, teknologia, ympäristö, yksilöllisyys, aikarajoitteet, autenttisuus, hedonismi, eroottisuus ja luxus. Jos pääsemme näiden tietojen taakse per asiakas, olemme vahvoilla, koska kuluttajat tekevät päätöksensä näiden perusteella.


Lähteet:

Jorma Papinniemi. Luento. Sähköinen liiketoiminta. LTY 2004

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry. http://tieke.fi/verkkokaveri/teemat/asiakkuuden_hallinta/ . Luettu 28.6. 2010.

Yeoman, I. 2008. Tomorrow’s tourist, scenarios & trends. Elsevier Ltd. UK.


Tehtävä 4 Kaupan arvoketju


Wikipedian mukaan arvoketju kuvaa jonkin hyödykkeen vaiheittaista jalostumista raaka-aineesta valmiiksi tuotteeksi. Jokainen arvoketjun vaihe, yksittäinen prosessi, nostaa tuotteen arvoa. Kun tiivistetään arvoketjuyhteistyötä ja optimoidaan materiaalivirtoja sekä hävikkiä jakeluketjun kaikissa vaiheissa, voidaan saada aikaiseksi säästöjä, parempi saatavuus ja tuoreemmat tuotteet asiakkaan näkökulmasta.

Tulevaisuudessa kauppa ja teollisuus tekevät nykyistä tiiviimpää yhteistyötä jakamalle keskenään informaatiota menekistä, ennusteistä, kapasiteetista ym. käyttäen standardoituja sähköisiä sanomaformaatteja. On myös pyrittävä automatisoimaan kaikki mahdolliset rutiinitehtävät mahdollisimman pitkälle, jotta henkilökunta voi keskittyä varsinaiseen asiakaspalveluun ja tuottavampiin tehtäviin.

Hyvä esimerkki on ERP -järjestelmät eli ERP -järjestelmällä integroidaan yrityksen eri toimintoja. Siihen voi sisältyä esimerkiksi palkanlaskenta, myynti, tilaukset, kirjanpito, ostoreskontra, myyntireskontra, varastonhallinta, tuotannonohjaus, projektien hallinta sekä erilaisia materiaalin hallintaan liittyviä sovelluksia. Kilpailun koveneminen on johtanut yhä kiihtyvämpään tarpeeseen saada tietoa yritystoiminnan eri osa-alueilta.
Esimerkkejä ERP -järjestelmistä:
  • Oracle
  • SAP
  • IBM
  • Microsoft Dynamics ratkaisut
  • Sonet
  • V10-ratkaisut
  • SysopenDigia
  • Nova
  • Liinos 6
  • Alpha Manager
Löysät pois on vanha sanonta ja se pätee tähän arvoketjumaailmaan. Yritysten tulisi tutkia omat liiketoimintaprosessinsa ja tehdä selvitys, kuinka saadaan ajansäästöä tehtyä lopettamalla päällekkäiset prosessit. Myöskin yritysten välinen yhteistyö olisi tärkeää, jotta voidaan muodostaa yhteisiä toimintoja eri yritysten välillä, jotka parantavat asiakkaiden kiinnostusta tuotteisiin ja palveluihin. Näistä näkyvä esimerkki on erilaiset järjestelmien rajapinnat. Kukin yritys tahollaan rakentaa omia järjestelmiään ajattelematta, että ne tulisi tutkia mahdollisten yhteistyömahdollisuusrajanpintojen kanssa yhteensopiviksi. Sitten on jo myöhäistä kun kallis investointi on valmis ja tulevaisuuden yhteistyötä ei voidakaan rakentaa sähköisesti tai yhteistyön saamiseksi joutuu jälleen tekemään kalliita investointeja.

Tästä hyvänä esimerkkinä voi mielestäni pitää eri hotellien ja hotelliketjujen omia järjestelmiä. Hotellivaraamoilla on vaikeuksia saada kaikki mahdolliset hotellit järjestelmiinsä mukaan, koska rajapinnat eivät ole sopivia järjestelmissä. Tämä aiheuttaa turhaa käsityötä ja vie aikaa ja lisää virheitä. Näin ollen tässä tapauksessa ainakin olisi hyvä olla olemassa tietynlainen standardi, joka vaadittaisin, jotta ei rakennettaisi järjestelmiä, jotka eivät ole yhteensopivia muiden järjestelmien kanssa. Teknisesti en tiedä, onko se mahdollista, mutta tämä vähentäisi käsityötä ja henkilöstökuluja yrityksissä.

Tehtävä 3 Lainsäädäntö


Kuluttajansuojalaki ja pakottavat lain säännökset

Internetiä koskevat kaikki samat lait ja asetukset kuin muutakin kauppaa. Kun asiakas ja sähköinen kauppa ovat suomalaisia, kuluttaja-asiakkaalla on Suomen kuluttajalainsäädännön ja henkilötietolainsäädännön mukaiset oikeudet.

Suomen kuluttajakauppaa sääntelee mm. kuluttajasuojalaki. Se koskee kulutushyödykkeiden tarjontaa, myyntiä ja muuta markkinointia elinkeinonharjoittajilta kuluttajille. Kuluttajasuojalain noudattaminen ei ole hankalaa ja tässä perustiedott, jotka tulisi pitää yleisön saatavilla jatkuvasti:
-          Kuka tarjoaa?
-          Mitä tarjotaan?
-          Mitä maksaa?
-          Millä ehdoilla?
-          Palautus.

Yritysten välisessä sähköisen kaupan oikeudelliset kysymykset ovat erilaisia kuin kuluttajakaupassa, koska pakottavaa lainsäädäntöä on vain vähän. Pakottavaa lainsäädäntöä on esim. kilpailulainsäädännössä. Sähköisen kaupankäynnin oikeudellisena perustan ovat samat Suomen lait kuin muussakin kaupankäynnissä ja yritysten välisessä kaupassa vallitsee myös sopimusvapauden periaate.


Valmismatkalaki

Valmismatkalaki ja asetus valmismatkasta annettavista tiedoista (1085 / 1994) koskevat valmismatkojen markkinointia ja valmismatkoista tehtäviä sopimuksia.  Etukäteen järjestetyt ja yhdistettyyn hintaan tarjotut matkailupalveluiden yhdistelmät, joihin sisältyvät kuljetus ja majoitus toinen näistä ja lisäksi muu kokonaisuuden kannalta olennainen matkailupalvelu, ovat valmismatkoja.

Itse lakia sovelletaan silloin, kun matkan tarjoaa matkailupalveluja muutoin kuin satunnaisesti järjestävä tai välittävä elinkeinonharjoittaja vastiketta vastaan ja matka kestää yli 24 tuntia tai sisältää majoituksen yön aikana. Valmismatkaelinkeinonharjoittajan rekisteröinnin edellytyksenä on, että yrittäjä on asettanut kuluttajavirastolle vakuuden konkurssin tai muun maksukyvyttömyytensä varalta.



Tietosuoja kuluttajalle suunnatussa verkkokaupassa

Tietosuojalla tarkoitetaan sitä, että rekisterissä olevan henkilön henkilötiedot ovat yrityksen rekisterissä oikein, eikä niitä käytetä tai luovuteta edelleen vastoin henkilön tahtoa. Henkilötietoja ovat henkilön nimi, osoite, ikä, sukupuoli ja kaikki muut henkilön ominaisuuksia ja elinolosuhteita kuvaavat tiedot.  Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yritysten on saatava lupa asiakkaiden tietojen keräämiseen.

Tietosuoja määräytyy sen maan lakien mukaan missä tietoja käsitellään. Henkilötietojen luottamuksellinen käsittely ja oikeudettoman käytön estäminen ovat oleellisia asioita kuluttajien luottamuksen voittamiseksi.



Etämyyntisäännökset elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan välisessä kaupassa

Posti- ja puhelinmyynti sekä tv- ja verkkokauppa ovat etämyyntiä. Etämyynti on kaupankäyntiä, jossa myyjä ja ostaja eivät ole yhtä aikaa paikalla. Ostopäätös tehdään kuvan, tekstin tai puheen antaman mielikuvan perusteella. Etämyynnissä onkin tämän vuoksi aina 14 vuorokauden kaupan peruuttamisoikeus.

Kuluttajansuojalaissa luetellaan kuitenkin ne tuotteet ja tuoteryhmät, joissa kuluttajalla ei ole peruutusoikeutta. Sellaisia ovat mm. yksittäistilatut ja kotiin kuljetetut päivittäistavarat, nopeasti pilaantuvat tuotteet, avatut sinetöidyt cd/dvd –levyt, mittatilaustavarat ja sanoma- ja aikakausilehdet, jos niitä ei ole myyty puhelimitse.

Etämyynnin määritelmä

Etämyynnillä tarkoitetaan tässä luvussa kulutushyödykkeen tarjoamista kuluttajalle elinkeinonharjoittajan järjestämän sellaisen etätarjontamenetelmän avulla, jossa sopimuksen tekemiseen ja sitä edeltävään markkinointiin käytetään yksinomaan yhtä tai useampaa etäviestintä.



Muotovapaus yritysten välisissä kaupankäynnin sopimuksissa

Sopimusvapaudella tarkoitetaan sitä, että sopimuksen osapuolet voivat vapaasti päättää sopimuksiensa oikeuksista ja velvollisuuksista ja lisäksi pääsääntönä on muotovapaus. Muotovapaus taasen tarkoittaa sitä, että laki ei määrää sopimuksen muotoa vaan yritykset voivat tehdä sopimuksensa parhaimmaksi katsomallaan tavalla ja sopijaosapuolille sopivassa muodossa vaikka suullisesti tai sähköisesti.


Lähteet:

Kuluttajavirasto. 2007. kuluttajavirasto . Luettu 28.6.2010

Finlex. kts. linkit.

Tehtävä 2 Verkkokauppa ja matkailuelinkeino

Mikä mielestäsi on verkkokaupan merkitys matkailuelinkeinoelämälle Suomessa?

Globaalisti Internetin kuluttajakauppa on viimeisen 6 vuoden aikana yli 10 kertaistunut. Suomi sijaitsee maantieteellisesti kaukana suuremmista asiakasvirroista, joten näkisin verkkokaupan merkityksen olevan Suomen kaltaiselle pienelle maalle olennainen. Eri arvioiden mukaan Suomessa on muutamia tuhansia (4000) verkkokauppoja, toimialalta ja tuotteiltaan joka lähtöön. Eniten verkosta ostetaan matka- ja majoituspalveluita.

Vuonna 2007 Suomessa Internet-kuluttajakaupan arvo oli n. 3,85 miljardia euroa, ja sen välillisten vaikutusten on arvioitu nousevan jopa yli 16 miljardiin euroon. Deloitte & Touche Oy:n (2009) mukaan Suomen vähittäiskaupan arvo on kasvanut 1,8 kertaiseksi vuosien 1995 – 2007 aikana. Etäkauppa on samana aikana seurannut vähittäiskaupan kehitystä. B2C verkkokaupan arvo Suomessa vuonna 2008 on DiVian mukaan n. 4,5 miljardia euroa eli n. 15,5 % Suomen vähittäiskaupan arvosta vuonna 2007. Yhdysvaltojen sähköisen kaupan yritysten arvioitiin saavuttaneen vuoden 2008 aikana 204 miljardin USD liikevaihdon, kasvua 17 % vuodesta 2007 vrt. Yhdysvaltojen vähittäiskaupan kokonaisarvon ollessa 4020 miljardia USD, laskua 0,5 %.

Kansainvälisesti tarkasteltuna suomalaisten kotitalouksien internet -yhteyksien määrä on EU-maiden keskitason yläpuolella Tilastokeskuksen (2007) mukaan. Vaikka tietokone on monissa maissa enemmistössä kotitalouksista, niin mahdollisuus päästä internettiin kotoa on jo harvinaisempaa. Yli puolella EU-maiden talouksista yhteys kuitenkin oli. Vuonna 2007 yli kahdella taloudella kolmesta Suomessa oli internet -yhteys kotoa. Islannissa tällaisia kotitalouksia oli 84 prosenttia. Bulgariassa, Romanissa ja Kreikassa yhteys kotoa internettiin on alle kolmasosalla. Koreassa 94 prosentilla talouksista oli kotonaan internet -yhteys vuonna 2006, Uudessa-Seelannissa 65 prosentilla ja Japanissa 61 prosentilla. Kanadassa vuonna 2005 yhteyksiä oli 64 prosentilla ja Australiassa 60 prosentilla. Yhdysvalloissa vuoden 2003 tietojen mukaan 55 prosentilla talouksista oli kotona internet -yhteys.

EU:n tavoitteena on se, että kaikilla sen kansalaisilla on nopea ja luotettava internet-yhteys ja riittävät tietotekniset taidot. Sosiaalisen median ja yhteisöpalveluiden käyttäjien määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2012 mennessä. Lisäksi nykyinen sukupolvi, joka on netin aktiivinen käyttäjä, syrjäyttää pian vanhan sukupolven, jolla on ollut vaikeuksia ostaa internetistä.

Euroopan Unionin tavoitteiden ja tilastojen perusteella näkisin, että verkkokaupan kasvukäyrä on ylöspäin suuntaava ja tässä kilpailussa voittavat ne, jotka pystyvät palvelemaan asiakkaitaan parhaiten ja ovat yhteisömedioissa mukana. Mikä sitten on parasta palvelua? Itse näkisin verkkokaupan tulevaisuutena olevan asiakasystävällisyyden eli toimintojen tulee olla nopeita ja asiakkaalle yksinkertaisia. Mitä pienemmällä määrällä klikkauksia asiakas pääsee sivustolta tekemään ostoksen tai saamaan tarvitsemansa palvelun, sen parempi. Toisekseen yritysten tulee omata hyvät toiminnanohjausjärjestelmät, joiden avulla yritys pystyy hallitsemaan omat prosessit ja jopa rakentamaan kumppaniyritysten tuotteiden avulla uusia kokonaisuuksia ja hallitsemaan niitä. Tavoitteena on se, että myydään kokonaisvaltaisia paketteja mahdollisimman helposti asiakkaille. Ristiinpölyttäjät pärjäävät! Häviäjiä ovat vuorostaan ne yrittäjät, jotka luottavat vain omaan tuotteeseen, eivät seuraa ympäristöään ja eivät verkostoidu muiden alan yrittäjien kanssa.

Verkkokaupan kasvua rajoittavat eniten mielestäni tavaroiden ja palveluiden mahdottomuus ”kokeilla/testata”, tietosuoja ja kasvava piratismi. Internetillä ei ole omistajaa, valvontaa, yhtenäistä hallintoja, eikä vakiintuneita maksustandardeja. Suurin uhka on mielestäni kuitenkin virukset, jotka saattavat kaataa jossain vaiheessa koko ”world wide webin”. Tilastokeskuksen (2008) mukaan internetin käyttäjien mukaan suurin este netin käyttämiselle oli ajanpuute, osalla myös kieli- ja käyttötaito sekä yksityisyyden puute.



Lähteet:

Deloitte & Touche. 2009. Kaupan tulevaisuus ja verkkokauppa Suomessa. ymparisto.fi . Luettu 29.6.2010.

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry. Sähköisen kaupankäynnin aapinen . Luettu 28.6.2010.

Tilastokeskus. 2008. Tietoyhteiskuntakehitys Suomessa tilastojen valossa.

Sähköinen kaupankäynti Mikkola . Luettu 28.6.2010.

Tehtävä 1 Visio liiketoiminnan strategisessa suunnittelussa

Pohdi, mikä merkitys on yrityksen visiolla (liiketoiminnallisilla tavoitteilla) sähköisen liiketoiminnan strategisessa suunnittelussa? Mitä yrityksen e-strategian tulee vähintäänkin sisältää?

Strategiat luodaan tavoitteiden ja päämäärien saavuttamiseksi sekä visioiden toteuttamiseksi. Visio kertoo, mitä yritys haluaa tehdä tulevaisuudessa ja se voi olla kasvu-, muutos- tai kannustava visio. Michael Porterin liiketoimintastrategiamallin mukaan yritys tai organisaatio voi periaatteessa valita kolmen strategisen suuntautumisen välillä; erilaistaminen, kustannusjohtajuus tai fokusointi.

Sähköisen liiketoiminnan tulee tukea yrityksen liiketoimintastrategiaa ja yrityksen liiketoimintastrategian tulee hyödyntää sähköistä liiketoimintaa. Sähköisen liiketoiminnan strategia perustuu siis yrityksen liiketoiminta- ja tietojärjestelmästrategiaan. Sähköisen liiketoiminnan strategian voidaan katsoa olevan menetelmien ja toimien suunnittelemista siten, että ne tuottavat yritykselle strategisen aseman kilpailijoihin nähden. Sähköisen liiketoiminnan strategia jaetaan usein neljään eri osa-alueeseen: alihankkijat, asiakkaat, uudet liiketoimintamahdollisuudet sekä teknologia. Jos taasen puhutaan sähköisestä kaupankäynnistä, tulisi suunnitelman vastata neljään kysymykseen:

- Miksi? Mikä on sivustojen tarkoitus? Miten tukee yrityksen toiminta-ajatusta?

- Kenelle? Tavoitellaanko nykyisiä vai uusia asiakkaita? Asiakaskunta koostuu kuluttajista vai yrityksistä?

- Mitä? Mitä tuotteita/palveluita tarjotaan ja miten ne esitetään?

- Miten? Mitkä ovat resurssit ja aikataulu sekä mitkä ovat yhteistyömahdollisuudet ja kilpailijat? (www.tieke.fi)

Sähköisessä liiketoiminnassa hyödynnettävät järjestelmät ovat monimutkaistuneet teknisesti ja vaativat aina enemmän liiketoimintaprosessien ymmärtämistä ja järjestelmien integrointia osaksi muita järjestelmiä kuten markkinointi, asiakashallinta, taloushallinto ja toiminnanohjaus.

Sähköinen kaupankäynti on luonut myös tarpeen markkinoinnin tehokkaalle kohdistamiselle. Sähköinen liiketoiminta itsessään sisältää strategian, kilpailun, brändin/imagon, laadun (asiakkaiden kuuntelu ja arvoketjut) ja kulttuurin (Phillips, P. 2003, 40-41.) Sähköiset liiketoimintasuunnitelmat kannattaisi tarkistaa esimerkiksi vuoden välein.

Sähköisen liiketoiminnan strategisia hyötyjä ovat mm. yrityskuvan ja yrityksen tunnettuuden kehittäminen, kokonaiset palvelukokonaisuudet asiakkaille ja asiakassuhteiden tiivistäminen, uudet liiketoimintamallit ja –alueet sekä uusien asiakkaiden, kumppaneiden ja työntekijöiden tavoittaminen verkon kautta. Operatiiviset hyödyt taasen ovat mm. kustannussäästöt, toiminnan rationalisoiminen, liikevaihdon lisääminen, toiminnan laadun kehittäminen. (Tekniikka&Talous 2.2.2007)

Lähteet:

Lukkari, J. 2.2.2007. Tekniikka & Talous –verkkolehti.

Phillips, P. 2003. E-business strategy, text and cases. Bell and Bain Ltd, Glasgow. England.

Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry. www.tieke.fi . Luettu 28.6.2010

maanantai 28. kesäkuuta 2010

"salasanahelvetin" pelastajat

Olen niin tuskastunut näihin erilaisiin salasanoihin, joita on pidettävä yllä eri sivustojen vaatimusten mukaisesti ja tietosuojankin takia. Et voi mitenkään pitää samaa salasanaa kaikkialle, et vaan voi? Vai voitko? Osa sivustoista vaatii 6 merkkiä, osa 8, osaan pitää laittaa numeroita, osaan erikoismerkkejä, osa taasen ei hyväksy erikoismerkkejä.

Tämä yritys auttaa meitä tässä salasanakaaoksessa sosiaalisessa mediassa: janrain (user management platform for the social web).





Asiakkaat ovat kuninkaita ja heidän yhteystietojaan tulee kerätä, että tulevaisuudessa saamme kustomoitua heille juuri sopivia tuotteita ja palveluita. Eli tee mahdollisimman helpoksi asiakkaasi kirjaantuminen sivustollesi, koska ajankäyttö on tulevaisuuden käsite. Mitä nopeammin ja helpommin sivustosi toimii, sitä paremmin se palvelee. Mitä vähemmillä klikkauksilla saat asiakkaasi sisään ja ulos "kaupastasi" on tulevaisuutta. Kunpa yritykset tajuaisivat tämän helpon rekisteröitymisen idean mahdollisimman pian, ja itsekin pääsisin tästä pienestä valkoisesta lappusesta, jossa on mm. slidesharen, googlen, yahoon, deliciousin, welhon, skypen ja koulun jne erilliset salasanat.


Lisätietoa salasanahelpotuksista otan mielelläni vastaan. :)


Toivottavasti tulevaisuudessa kirjaannumme sisään joko katseella tai sormenjäljellä, että nämä ylimääräistä muistikapasiteettia vievät asiat jäisivät pois!

Travellers want a tourism industry that is more eco-conscious

Travellers want a tourism industry that is more eco-conscious

lauantai 26. kesäkuuta 2010

Bloggaamisen harjoittelemista

Kun olen aloittelija tässä bloggaamisessa, piti oikein katsoa, että mitä bloggaamisesta on kirjoitettu. Yhden kirjan mukaan bloggaamisen edellytys on olla aito, on kirjoitettava avoimesti, kerrottava kuka ja mikä olet.

Seuraavaksi yksitoista vinkkiä taitavaan bloginpitoon Robert Scoblen ja Shel Israelin (2008) mukaan:

- nimeämällä blogi oikein on mahdollista vallata itselleen oma kulma markkinoilta. Ennen kuin päätät blogisi nimen, hae sitä hakukoneella. Ota sellainen, jonka haku antaa samansisältöisiä tietoja kuin omassa blogissasi.
- lue tukku blogeja ennen kuin aloitat. Blogihakukoneet tai RSS-hakukoneet ovat paras tapa löytää itseäsi kiinnostavia blogeja (PubSub, Citations, Feedster, IceRocket, Technorat).
- pidä asiat yksinkertaisina ja keskity
- kirjoita intohimolla eli päivitä blogia usein
- osoita asiantuntemusta
- salli kommentit
- ole tavoitettavissa
- kerro tarina
- hyödynnä linkkejä
- tutustu todellisuuteen eli ihmiset voisivat tuntea sinut muualtakin kuin blogisi kautta
- seuraa linkkejä (Radio UserLand, TypePad)

:)

torstai 24. kesäkuuta 2010

Konversion lisääminen

Top Tips to Increase Your Conversion Rates From Your Website

By: Karra Maxim

When you improve the conversion rate on your site, you raise the percentage of visitors to your site who become customers, purchasing your product or subscribing to your service. Raising conversion rates is, or should be, the goal of every ecommerce marketer or business owner.

The average conversion rate for ecommerce and subscription based sites is widely debated. Most say that it falls anywhere between 2% and 8%. Not very high, is it? Even the sites with the most targeted traffic can claim only 15% to 20%. And those numbers are great! So how do you go about turning your little .5% into a number with double digits?

You can try a hundred different gimmicks touted by marketing gurus and business experts to drive traffic to your site, but if you don't invest in some serious web analytics, you'll never know what's working and what isn't. So the first step to improving your conversion rate is to use web analytics to track your traffic. How many visit your site daily? How many leave immediately? Where did these visitors come from? How many are return visitors? With web analytics, you can track all of this information and upgrade your site, making changes in advertising and content to improve your rate of conversion.

Tracking information isn't a one time thing. Consistently measuring the effectiveness of your site is essential to keeping up with changes in the marketplace and consumer interest.

For example, one thing you can consistently do to improve your conversion rate is to include your business contact information and a link for emailed questions on every page of your site. This way, your customers don't have to waste time surfing through your site when they have a question. They can ask it immediately, before they forget or get bored looking and move onto the next site.

Another way to improve your conversion rate is to make sure that your site is easy to navigate. Are there any pages that have a much lower visitor count than others on your site? Is it because the links that are bringing them there are inappropriately placed? Is the content as compelling as it could be? Or is it that your visitors simply can't find it very easily?

Improving your conversion rate may be as simple as making sure that your site is accessible to everyone, even those who don't reach your site through Windows XP or an Internet Explorer browser. Upgrading your technology so that it works for anyone who would like to visit could help your conversion rate immensely.

Those who work in a popular field or industry, providing a service or industry that is offered by many businesses, will also have a problem with their conversion rate. Why should customers choose you over your competition? Just like in the world of brick and mortar shops, this too applies to online ecommerce. You have to make yourself stand out. How is what you offer different from everyone else? What is your niche in the industry? Offering lower prices isn't enough. There must be something special that you have that no one else does. This will not only bring new visitors to your site but help convert the ones you have into customers.

Next, what do your customers need (besides your product or service)? The knowledge to make the right decisions about their purchase. If you offer them that knowledge in the form of informative articles and content on your site, then you become a valued resource as well as an e-tailer. Bookmarking your site for the information you have to offer is one way to make a one time visitor into a next time customer and therefore make your conversion rate percentage rise.

SMO

Lisää hyviä artikkeleita / blogeja sosiaalisesta mediasta löytyy tästä linkistä

Eikun lukemaan!

Sosiaalisen median markkinointia

Social Media Marketing – The New Trend

By: Circle Limit Media

The SEO companies provide social media solutions that allow companies to use technology in innovative ways to ignite and cultivate conversations. These types of companies should develop campaigns from concept to implementation for social media marketing, advertising and audience outreach. The best service provider should understand the social media landscape and how to deliver complete solutions that drive results.

The emergence of social media technology has brought with it great change. Information distribution, consumer behavior, and personal and corporate transparency – whether welcomed or unwelcomed - have all changed. The desire of individuals to express opinion has not. Neither has the natural desire to congregate, converse and to socialize.

Some of the ways to implement social media marketing are:

Blogs

•    Empower members to self-publish articles, and allow others to post comments

Discussions
•    Foster member interaction via threaded discussions, giving users the option to review and respond

Commenting
•    Invite people to post and view comments related to your featured content

Polls
•    Pose key multiple choice questions and allow members to vote and view results

Live and Event Chat

•    Enable real-time private or group chats, or conduct a live, moderated chat around a featured guest or event

Ratings and Reviews
•    Allow members to become critics by rating and reviewing content, products or services

Resource Manager
•    Share, edit and store documents and multimedia of all types in one central location

User Profiles

•    Create personal profiles and search for other members who share common interests

Member Directory management

•    Search for and find people, and view their profiles and friend lists

Friend Lists
•    Build social networks of existing connections and forge new ones

Private Messaging

•    Send private messages to other members from within your profile

Leverage an exclusive technology that enables social media campaigns to gain new customers and engage with the ones you already have.

A best social meadia marketer should have the following techniques in their arsenal to create that buzz in the internet

•    Social Network Marketing
•    Social Profile and Video Channel Account Setup
•    Ongoing Profile and Channel Management
•    Targeted Friend and Fan Outreach
•    Deployment of Creative Applications/Contesting
•    Content Distribution
•    Video Distribution Across Multiple Channels
•    Promotion on Content Sharing Communities
•    Servicing to Established Blog Universe
•    Blog Outreach
•    Extensive Research of Target Blog Universe
•    Forge Connections With Lead Influencers
•    Engage In a Long-Term Dialogue
•    Turn Influential Voices Into Brand Advocates
•    Reputation Monitoring
•    Real-time Tracking of Brand Discussion
•    Report Mentions, Gauge Sentiment
•    Escalate To Client For Necessary Responses
•    Corporate Blog Management
•    Design and Setup of Corporate Blog
•    Coordination with Client To Establish a Voice
•    Scheduled Posting of Approved Content

Online conversations and collaboration take many forms. The social media and networking technologies give your business a broad range of options through which to engage, interact, connect, and share information with your employees, customers, and partners.

About the Author

Circle Limit Media is a full-service digital agency focused on providing innovative services that inspire action through Social Media Marketing in Los Angeles. Circle Limit has over 10 years experience delivering creative solutions for our client's online, Marketing Materials needs worldwide. We bring boundless imagination with technological innovation to drive your business into the next generation.

(ArticlesBase SC #1937529 begin_of_the_skype_highlighting 1937529 end_of_the_skype_highlighting)

Article Source: http://www.articlesbase.com/ - Social Media Marketing – The New Trend

Andy Hayes: Why Social Marketing is Critical to Tourism

Mietin tässä, että tätä koulutehtävien julkaisua varten tekemääni blogia voi käyttää hyväksi tiedon levittämisessä. Tässä alla kirjoitus, miksi sosiaalinen media on tärkeää turismille Andy Hayesin kirjoittamana:

Travel and tourism is a market that is changing shape dramatically in recent years. Digital (social) technology is really the driving force behind this amazing upheaval of the industry. Regardless if you're talking about consumers researching travel on websites or social networks where they can tell stories after the fact, social marketing is critical to tourism. Here are a few reasons why:

* Comparison Shopping Like Never Before: There are aggregators, directories, portals, and all sorts of sites where consumers can compare, contrast, and then make their buying decision. Whether you like it or not, you need to stand out in the crowd. What makes you special?

* No More Hiding Places: Kind of related to the above, but different. With search engines and social media, it is now SO easy to reach out and find your ideal customers. There is no more friction in the process - but that means making sure you can be found in the search engines on the right keywords, as well as having an effective presence on the right networks. Easier said than done.
* Reduced Admin Costs: Marketing costs are drastically lower online. Companies are finding their email newsletters (which are almost free to produce) a lot cheaper and just as effective as those bulk and expensive brochures. Good websites that are highly optimised also provide the added benefit of taking bookings without any middleman (or commissions).
* Travel is Social: This is the perfect industry to benefit from social marketing. Do you know anyone who goes on a holiday and comes back and doesn't want to share stories, photographs, and recommendations? That's why social marketing works, because it's already in tune with what people are doing anyway.

Social media is here, and businesses
in the travel industry that are using it are finding success.

Read more: http://www.articlesbase.com/social-marketing-articles/why-social-marketing-is-critical-to-tourism-2197585.html#ixzz0rkScJPHg

keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Intian valloittamisen opiskelua sähköisen median avulla



Sosiaalisen median -kurssilla koulussa saimme tehtäväksi valloittaa Intian sosiaalisessa mediassa. Tavoitteena oli saada mahdollisimman paljon ystäviä omalle valitsemallemme Suomi-aiheelle sekä kommentteja yhteisömediassa nimeltä Orkut. Meidän aiheemme oli Finnish Girls. Miksi valitsimme kyseisen aiheen meidän ryhmällemme? Tämä johtui ihan siitä, että selvitimme ensin Orkkujen käyttäjäprofiilin ja sen perusteella selvisi, että käyttäjäkunta on n.13 - 25 vuotiaita intialaisia nuoria miehiä. Mistä nuoret miehet tykkäävät eniten maailmassa autojen lisäksi? ;)

Saimme 82 ystävää ja 200 kommenttia yhden kuukauden aikana Finnish Girls -ystävällemme (ei yhteisölle). Koska ystävämme nimi oli sama kuin yhteisön, koimme, että ei ollut tarvetta saada ystäviä siirtymään yhteisön puolelle. Tyytyväisiä olemme siihen, että meidän kaverit ovat kaikki oikeata kohderyhmää eli intialaisia miehiä ja sivustoilla heidän motivoimisensa takana ei ollut maksulliset mainospalvelut. Pelkällä vetoavalla nimelläkin saa faneja.

Mitä tästä tehtävästä opimme? Ensimmäiseksi, että ei kannata lähteä soitellen sotaan! Ensin pitää tehdä kunnon suunnitelmat ja aikataulutus kaikelle tekemiselle ja mikä kaikista tärkeintä, pitää olla hyvää sisältöä! Ilman hyvää sisältöä ja jatkuvaa päivitystä et saa sivustoasi toimimaan vuorovaikutteisesti. Meidän sisältömme oli lähes tulkoon vain youtuben videoita, tyttötarinoita sekä kisster-sovelluksella lähetettyjä suukkoja jäsenillemme. Tässä esimerkki Helsinki-videosta, minkä latasimme sivustolle.



Toisekseen tiimin toiminnan motivoiminen on tärkeätä ja motivoiminen pelkän internet-seurustelun avulla ei ole hirvittävän helppoa. Mehän emme saaneet käyttää puhelinta tai sähköpostia yhteydenpidossa. Käytimme työssä apuna Titanpad -nimistä yhteistyöalustaa, jossa pystyimme jakamaan tietoa sekä keskustelemaan keskenämme. Olimme sopineet työnjaosta ja kunkin piti antaa palautetta omasta työsarastaan joka viikon perjantaina aina 10.6. saakka.

Kolmanneksi opettele sosiaalisen median työkalun toiminnot perusteellisesti.. Me rakensimme ensin bloggeriin oman sivuston, jota oli tarkoitus rss-syöttää eri sivustoille. Teimme omat sivut facebookkiin, twitteriin, hi5:iin, beboon, flickr:iin, friendfeediin, tumblr:iin, mutta aika pian huomasimme, että kavereita Orkuissa parhaiten saa hakemalla niitä samasta mediasta. Niinpä hylkäsimme blogit ja muut työkalut, ja työ keskittyi nykyisten kavereiden säilyttämiseen, uusien hommaamiseen ja kommenttien keräämiseen vain Orkuissa.

Ongelmiakin oli. Ensinnäkin Intia on aika tarkka sensuurista ja meidän sivustomme Finnish Girls oli ongelmissa sen suhteen, että sivusto kertoi mahdolliselle tulevalle jäsenelle, että sivustolla saattaa olla "säädytöntä" sisältöä (meidän missimme bikineissä) ;) ja jotta sait värvättyä kavereita, Orkut saattoi antaa vaan muutamien kavereiden liittämisen per päivä ja sivuston yhteys katkeili, ainakin minulla, vähän väliä.

Muutamia mieleen jääneitä asioita seuraavaan sosiaalisen median valloitusprojektiin:

1. Tulevaisuudessa on varattava enemmän aikaa suunnitteluun ja sisällön tuotantoon. Syöttösivuston eli joko bloggaus-sivun tai kotisivun on oltava mielenkiintoinen ja sisältöä tulee luoda jatkuvasti ja kiinnostavasti.
2. Linkitä sivusto eri medioihin ja uusien kommenttien lisääminen kannattaisi tehdä vaikka ping.fm:llä, josta saa kustomoidusti lisättyä tekstitietoa useaan eri sosiaalisen median sovellukseen yhdellä kerralla.
3. Sivustolla olisi hyvä olla ainakin tykkäämis-nappi tai peukku ja chat.

Intialaisista huomattua:
- tykkäävät kuvista ja videoista
- tykkäävät chattailla omalla oudolla chat-lyhennekielellään (hru = how are you)
- tykkäävät soittaa Orkkujen puhelimella (tulipahan keskusteltua yhden intialaisen kanssa nettipuhelimenkin välityksellä)

Ainut, mikä jäi hiukan huolestuttamaan tässä tehtävässä, oli sen eettisyys. Tehtävä päättyi ja fanit jäivät omilleen - bye bye friends! Kiitos kuitenkin ryhmämme jäsenille ja poistanemme Orkkujen Finnish Girls -profiilin tässä piakkoin kaikista "tuuteista".


Hyvää Juhannusta kaikille!