keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Intian valloittamisen opiskelua sähköisen median avulla



Sosiaalisen median -kurssilla koulussa saimme tehtäväksi valloittaa Intian sosiaalisessa mediassa. Tavoitteena oli saada mahdollisimman paljon ystäviä omalle valitsemallemme Suomi-aiheelle sekä kommentteja yhteisömediassa nimeltä Orkut. Meidän aiheemme oli Finnish Girls. Miksi valitsimme kyseisen aiheen meidän ryhmällemme? Tämä johtui ihan siitä, että selvitimme ensin Orkkujen käyttäjäprofiilin ja sen perusteella selvisi, että käyttäjäkunta on n.13 - 25 vuotiaita intialaisia nuoria miehiä. Mistä nuoret miehet tykkäävät eniten maailmassa autojen lisäksi? ;)

Saimme 82 ystävää ja 200 kommenttia yhden kuukauden aikana Finnish Girls -ystävällemme (ei yhteisölle). Koska ystävämme nimi oli sama kuin yhteisön, koimme, että ei ollut tarvetta saada ystäviä siirtymään yhteisön puolelle. Tyytyväisiä olemme siihen, että meidän kaverit ovat kaikki oikeata kohderyhmää eli intialaisia miehiä ja sivustoilla heidän motivoimisensa takana ei ollut maksulliset mainospalvelut. Pelkällä vetoavalla nimelläkin saa faneja.

Mitä tästä tehtävästä opimme? Ensimmäiseksi, että ei kannata lähteä soitellen sotaan! Ensin pitää tehdä kunnon suunnitelmat ja aikataulutus kaikelle tekemiselle ja mikä kaikista tärkeintä, pitää olla hyvää sisältöä! Ilman hyvää sisältöä ja jatkuvaa päivitystä et saa sivustoasi toimimaan vuorovaikutteisesti. Meidän sisältömme oli lähes tulkoon vain youtuben videoita, tyttötarinoita sekä kisster-sovelluksella lähetettyjä suukkoja jäsenillemme. Tässä esimerkki Helsinki-videosta, minkä latasimme sivustolle.



Toisekseen tiimin toiminnan motivoiminen on tärkeätä ja motivoiminen pelkän internet-seurustelun avulla ei ole hirvittävän helppoa. Mehän emme saaneet käyttää puhelinta tai sähköpostia yhteydenpidossa. Käytimme työssä apuna Titanpad -nimistä yhteistyöalustaa, jossa pystyimme jakamaan tietoa sekä keskustelemaan keskenämme. Olimme sopineet työnjaosta ja kunkin piti antaa palautetta omasta työsarastaan joka viikon perjantaina aina 10.6. saakka.

Kolmanneksi opettele sosiaalisen median työkalun toiminnot perusteellisesti.. Me rakensimme ensin bloggeriin oman sivuston, jota oli tarkoitus rss-syöttää eri sivustoille. Teimme omat sivut facebookkiin, twitteriin, hi5:iin, beboon, flickr:iin, friendfeediin, tumblr:iin, mutta aika pian huomasimme, että kavereita Orkuissa parhaiten saa hakemalla niitä samasta mediasta. Niinpä hylkäsimme blogit ja muut työkalut, ja työ keskittyi nykyisten kavereiden säilyttämiseen, uusien hommaamiseen ja kommenttien keräämiseen vain Orkuissa.

Ongelmiakin oli. Ensinnäkin Intia on aika tarkka sensuurista ja meidän sivustomme Finnish Girls oli ongelmissa sen suhteen, että sivusto kertoi mahdolliselle tulevalle jäsenelle, että sivustolla saattaa olla "säädytöntä" sisältöä (meidän missimme bikineissä) ;) ja jotta sait värvättyä kavereita, Orkut saattoi antaa vaan muutamien kavereiden liittämisen per päivä ja sivuston yhteys katkeili, ainakin minulla, vähän väliä.

Muutamia mieleen jääneitä asioita seuraavaan sosiaalisen median valloitusprojektiin:

1. Tulevaisuudessa on varattava enemmän aikaa suunnitteluun ja sisällön tuotantoon. Syöttösivuston eli joko bloggaus-sivun tai kotisivun on oltava mielenkiintoinen ja sisältöä tulee luoda jatkuvasti ja kiinnostavasti.
2. Linkitä sivusto eri medioihin ja uusien kommenttien lisääminen kannattaisi tehdä vaikka ping.fm:llä, josta saa kustomoidusti lisättyä tekstitietoa useaan eri sosiaalisen median sovellukseen yhdellä kerralla.
3. Sivustolla olisi hyvä olla ainakin tykkäämis-nappi tai peukku ja chat.

Intialaisista huomattua:
- tykkäävät kuvista ja videoista
- tykkäävät chattailla omalla oudolla chat-lyhennekielellään (hru = how are you)
- tykkäävät soittaa Orkkujen puhelimella (tulipahan keskusteltua yhden intialaisen kanssa nettipuhelimenkin välityksellä)

Ainut, mikä jäi hiukan huolestuttamaan tässä tehtävässä, oli sen eettisyys. Tehtävä päättyi ja fanit jäivät omilleen - bye bye friends! Kiitos kuitenkin ryhmämme jäsenille ja poistanemme Orkkujen Finnish Girls -profiilin tässä piakkoin kaikista "tuuteista".


Hyvää Juhannusta kaikille!

1 kommentti:

  1. Ryhmänne oli mielestäni yksi voittajia, harmi vain, että ei ihan mennyt niinkuin tehtävänannossa sanottiin. No, kuten huomaatte otin arvosanoja antaessani tämän huomioon.

    VastaaPoista